LURF logo 

Kristendomskundskab/Religion

Nyspiritualitet

New Age, nyspiritualitet, nyreligiøsitet - der er mange ord for dette omfattende fænomen, der ikke lige lader sig afgrænse. Men her er angivet nogle få hjemmesider af overordnet, generel karakter. Hvis man vil vide noget om enkelt-fænomener, fx healing, reinkarnation, meditation, skal man ind under de generelle portaler.

Indgange til det nyspirituelle felt

Nyt Aspekt - Magasin for sind, krop, ånd
Sammen med bladet udkommer "Guiden", der er et annonce- og aktivitetstillæg.
På websiden ligger desuden en lang række annoncer for alternative behandlere: "Rubrikannoncer".

Selvet - Danmarks spirituelle webmagasin
Indeholder artikler under bl.a. flg. overskrifter: Verden, sundhed, livsanskuelse, mennesket, spirituelt, selvudvikling.
(Websitet er under re-organisering og p.t. ude af drift.)

Portaler om alternativ behandling

Et stort område inden for det nyspirituelle felt er alternativ behandling. Se fx Behandlerlisten.

Nyspiritualitet - primære kilder

Ifølge Steen Landsy (formand for Nyt Aspekt) er der 3 primære kilder til nyspiritualitet:
1. Teosofien
2. Antroposofien
3. Martinus' filosofi

Visdomsnettet
"Din portal til esoterisk visdom og skabende meditation." (Citat fra sitet.)
En teosofisk side med udgangspunkt i Alice. A. Bailey’s forfatterskab. Hun er en af grundlæggerne af teosofien.

Antroposofi
Om Rudolf Steiners filosofi, Antroposofisk selskab, Kristensamfundet, o.m.a.

Steinerskolerne
Info om Steinerskolerne i Danmark samt artikel om pædagogikken

Martinus-Institut
"Den danske forfatter Martinus (1890-1981) har i sine værker beskrevet et samlet åndsvidenskabeligt verdensbillede, der rummer en logisk underbygget helhedsforklaring på tilværelsen." (Citat fra sitet.)
Om Martinuskosmologi. Masser af tekst både online og links til bøger.

Nyspiritualitet - et lille udvalg af sider

Kosmos-Center
Et kursuscenter, hvor der undervises i "psykisk forståelse, spiritualitet og åndsvidenskab".

Den Gyldne Cirkel
"Den Gyldne Cirkel er et moderne uddannelsescenter for mennesker, der ønsker at leve efter deres sjælsformål om at fremme kærlighed og åndelig idealisme på Jorden og/eller har behov for at genetablere deres gudsforbindelse som led i hjertets vej." (Citat fra sitet.) Der udføres også lystjenester.

Wiseheart
Søren Hauge er coach og står for flere slags spirituel udvikling. På web-siden er der forklaringer på, hvad det går ud på. Og der er en række online-artikler.

Den Gyldne Sol
Center for spiritualitet og udvikling. Der tilbydes bl.a. kanaliseringsuddannelse og clairvoyanceuddannelse.

Spiritweb
Den Gyldne Sol står bag web-siden Spiritweb, der "formidler aktuelle kanaliseringer og spirituel viden fra hele verden". Omfattende site med tekster og artikler (en del på engelsk) om det spirituelle univers.

DanInfo-Messerne
"DanInfo Messerne afholder årligt KROP-SIND-ÅND Helsemesse i henholdsvis København, Århus, Aalborg og fra foråret 2015 også i Odense."
Der afholdes også en årlig messe, "Mystikkens Univers", der er en "spirituel overbygning på KROP-SIND-ÅND Helsemessen". (Citater fra web-siden.)

Auroville
Auroville er en by i Indien grundlagt som et projekt for harmonisk sameksistens mellem mennesker af alle slags. Byen er grundlagt i 1968; medlemmer af Sri Aurobindo-samfundet tog initiativ dertil.
Sitet for byen er ganske omfattende, og der er mange billeder.

Bahai
Officielt site for "Bahá'í International Community". Bahai er opstået i en muslimsk kontekst, men anses af muslimer for at være kættere. Bahai lægger i dag vægt på at være en universel religion og deres påstand er, at alle mennesker i virkeligheden tror på den samme, ene Gud. Læs om Bahai og babisme i Gads religionsleksikon.

Kirkedannelser

Liberal Katolsk Kirke
Kaldes også "Den frie universelle kirke". Den er en "kristen kirke som er baseret på åndsvidenskab, esoterik og den guddommelige visdomstradition". Den blev stiftet i England af teosoffen Charles Leadbeater.

Kristensamfundet
"Bevægelse for religiøs fornyelse". Grundlagt i Tyskland i 1922 i forlængelse af antroposoffen Rudolf Steiners tanker. Han er ikke grundlægger, men "fødselshjælper". (If. web-siden.) Den kom til Danmark i 1964.

En kristen vinkel

Areopagos
"Areopagos er en kristen organisation, som arbejder med religionsdialog, kristen spiritualitet, trospraksis og diakoni. Vi arbejder i Danmark og Norge - og i Kina, hvor Areopagos blev grundlagt i 1922." (Citat fra websitet.) Her kan man bl.a. læse om Christfulness, I Mesterens Lys og Kristen meditation.

Nyspiritualitet - analyse og kritik

De 10 vigtigste ting at vide om new age
Artikel fra Religion.dk, der præsenterer nogle hovedbegreber.

IKON
Danmission udgiver tidsskriftet IKON. De bringer af og til artikler, der handler om spiritualitet. Der ligger en række numre i deres online-arkiv.

Skeptica
En forening af skeptikere med "et kritisk syn på pseudovidenskab, folketro og paranormale fænomener".